Nu byter vi till Smarta elmätare!

Nu byter vi till Smarta elmätare!
Nästa generations smarta elmätare införs nu i Sverige. Dessa mätare ska bidra till en säkrare drift av elnäten samtidigt som att de ger kunderna möjlighet att vara mer aktiva på elmarknaden, kunna energieffektivisera och styra sin egen elförbrukning på ett smartare sätt. De nya kraven på mätare innebär bland annat att mätarna ska klara timvis mätning och ha ett användargränssnitt som gör det möjligt för kunden att själva ta del av sina mätuppgifter.

Vi började att byta elmätare redan för ett par år sedan, vid årsskiftet ökade vi takten och byter nu 300-400 mätare varje månad. Till vår hjälp har vi anlitat Rutenhjelms elektriska som utför mätarbytena åt oss.

Det är ett lagkrav att mätarna byts, och det är därför viktigt att Skara Energi/Rutenhjelms elektriska kan få tillträde till mätaren på angiven tid.

Fakta:

  • Regeringen har beslutat om en rad ökade krav på elmätare.
    År 2025 ska alla mätare mätas per timme, och uppfylla en rad andra funktionskrav
  • Skara Energi kommer ha bytt samtliga mätare i nätområdet senast år 2020
  • Alla villahushåll kommer att få en tilldelad tid hemskickad i brevlådan. Möjligheten till ombokning finns via en weblänk. De flesta lägenheter har mätaren i ett gemensamt mätarrum, dessa byter vi utan att informera om exakt tid.
  • Det är Skara Energi som äger din mätare, och har rätt till åtkomst vid begäran
  • Mätarna mäter spänning, ström, spänningskvalité, aktiv och reaktiv energi samt effekt. De registrerar även strömavbrott och varaktighet, intrång i mätaren och skickar händelser och larm.