Hoppa till huvudinnehåll

Nu byter vi till Smarta elmätare!

Nu har vi bytt till Smarta elmätare!
Nästa generations smarta elmätare införs nu i Sverige. Dessa mätare ska bidra till en säkrare drift av elnäten samtidigt som att de ger kunderna möjlighet att vara mer aktiva på elmarknaden, kunna energieffektivisera och styra sin egen elförbrukning på ett smartare sätt. De nya kraven på mätare innebär bland annat att mätarna ska klara timvis mätning och ha ett användargränssnitt som gör det möjligt för kunden att själva ta del av sina mätuppgifter.

Den nya elmätaren kommer att innehålla flera funktioner som du kan ha nytta av. Bland annat blir det enklare att följa elanvändningen. Elmätaren är också förberedd för mätning av produktion och den kommer att ha ett gränssnitt som gör det möjligt att koppla på tjänster för energieffektivisering.

Din elanvändning kommer även fortsättningsvis att skickas digitalt till oss och faktureringen baseras på din verkliga användning.

Vi började att byta elmätare redan för ett par år sedan, vid årsskiftet ökade vi takten och är nu helt klara. Till vår hjälp har vi anlitat Rutenhjelms elektriska som utfört mätarbytena åt oss.

 

Fakta:

  • Regeringen har beslutat om en rad ökade krav på elmätare.
    År 2025 ska alla mätare mätas per timme, och uppfylla en rad andra funktionskrav
  • Skara Energi kommer ha bytt samtliga mätare i nätområdet senast år 2021
  • Det är Skara Energi som äger din mätare, och har rätt till åtkomst vid begäran
  • Mätarna mäter spänning, ström, spänningskvalité, aktiv och reaktiv energi samt effekt. De registrerar även strömavbrott och varaktighet, intrång i mätaren och skickar händelser och larm.