Hoppa till huvudinnehåll

Dricksvatten

Dricksvatten

I Skara dricker du vatten ifrån Vättern. Skara Energi ingår i kommunalförbundet Skaraborgsvatten som ägs gemensamt av Skövde, Falköping och Skara. Tillsammans sköter vi vattenförsörjningen till drygt 80 000 invånare.

Borgunda vattenverk producerar vattnet och ser sedan till att det transporteras till ett milslångt ledningsnätverk som försörjer kommunerna med rent dricksvatten. Dagligen lämnar 23 000 kubikmeter dricksvatten anläggningen i Borgunda, vilket motsvarar ca 153 400 stycken standardbadkar. Till oss i Skara kommer det ca 5 000 kubikmeter dricksvatten per dygn.
Tack vare att Vätterns vatten är naturligt rent, så produceras dricksvattnet utan fällningskemikalier och med en enkel filtrering i sandfilter. Sedan 2012 har Borgunda vattenverk också använt sig av ett UV-ljusfilter som dödar virus och sporer. Vattnet kloreras och pH-höjs till ca pH 8 innan det pumpas ut till kommunerna och hårdheten på vattnet är är drygt 3 tyska hårdhetsgrader vilket innebär att vi har ett mjukt vatten i Skara. Skara Energi levererar ditt dricksvatten via ett vattenledningssystem och ett vattentorn, så att du ska få ett lagom tryck i kranen.

Vill du ansluta dig till kommunalt vatten? Kontakta oss på kundservice om du är intresserad!

 

Vår vattenkvalitet

Fyra gånger per år genomför vi vattenanalyser på flera platser i Skara. Detta gör vi för att säkerställa att vi alltid levererar ett bra dricksvatten till alla våra kunder. Analysresultaten varierar väldigt lite över tid och mellan de olika platserna vi utför proverna på vilket visar en jämn och bra kvalitet på vattnet.

Läs biologiska och kemiska analysen (pdf)

 

Vattenförbrukning

I Sverige gör varje person av med i genomsnitt 180 – 200 liter per dygn.
Vi använder vattnet till en rad saker.

Så här ser det ut i snitt per dygn:

Personlig hygien 70 liter
WC-spolning 40 liter
Tvätt 30 liter
Disk 40 liter
Mat och dryck 10 liter
Övrigt 10 liter
Summa: 200 liter

Senast uppdaterad 2024-03-13