Hoppa till huvudinnehåll

Rustar för framtiden med nytt ställverk!

Det pratas mycket om kapacitetsbrist och förstärkningar av elnätet just nu. I Skara har vi nu också börjat verkställa planerna så att vi kan möta framtidens elbehov.
I Skara finns två mottagningsstationer med tillhörande ställverk, en vid huvudkontoret på SA Norlingsgata och en andra på Björkelundsgatan.
Ställverket på Björkelundsgatan har nu gått ur tiden och ersätts med ett helt nytt.

Ombyggnaden av ställverket har varit ett projekt som pågått under lång tid. Redan 2006 påbörjades diskussionerna när det började bli svårt att få tag i reservdelar till det gamla ställverket. Parallellt så visade trenden på ett förändrat förbrukningsmönster och ett ökad kapacitetsbehov. Så hur stort ställverk skulle vi beställa? Hur mycket kommer kapacitetsbehovet att vara?

2019 tyckte vi att vi hade rett ut frågan och var vi redo att beställa, men vi fick anledning att backa ganska snart. Under pågående upphandling så inkom förfrågningar från kunder som fick oss att inse att det vi hade ute för upphandling inte skulle räcka till!
Sagt och gjort, vi drog tillbaka upphandlingen och började om. Idag har vi upphandlat ett mer tilltaget ställverk med åtta reservfack istället för tre. En total investering på 16 miljoner kr.
Med detta känner vi oss mer än väl rustade för framtiden.

Vad innebär det nya ställverket?

  • Ökad kapacitet för framtidens elbehov
  • Förbättrad redundans, redan idag går det att styra om försörjningen från SA Norlingsgata om det blir problem på Björkelundsgatan.
  • Modernare styrning och övervakning

Den 13 juli kommer det färdiga ställverket att levereras till Björkelundsgatan, det kommer att transporteras som ett färdigt hus så ni kommer att lägga märka till det om ni ser det passera.
Ställverket beräknas vara i drift senare under hösten, sannolikt i november.

Har du frågor om vårt ställverk? Kontakta Thomas Hassel, 0511-40 14 21