Hoppa till huvudinnehåll

Världstoalettdagen 19 november

Världstoalettdagen 19 november 2022, En officiell FN-dag*

 

Hjälp oss att behålla friskt och hälsosamt vatten inom Skara

Vatten är en förutsättning för liv på jorden. Det talas ibland om att vatten håller på att ta slut, detta är inte riktigt sant. Vattnet på jorden kan inte ta slut utan det lånas, används för att sedan återföras till kretsloppet. I november är den officiella världstoalettdagen, dagen har inrättats av FN för att uppmärksamma att det är en mänsklig rättighet att ha tillgång till rent vatten och säker sanitet. Idag lever dock en femtedel av världens befolkning utan tillgång toalett och en av tio utan rent vatten**.

I Skara har vi turen att ha tillgång till både rent vatten och säker sanitet, men för att vi fortsatt ska ha det måste vi sluta slänga skräp och kemikalier i avloppet. Här nedan följer fyra små knep i vardagen som kommer göra stor skillnad på vårt vattens kvalité i framtiden.

  • Ha alltid en papperskorg i badrummet för tops, våtservetter, tamponger och annat badrumsavfall.
  • Ha en plats i hemmet där alla överblivna läkemedel samlas, lämna läkemedlet i en genomskinlig påse nästa gång du besöker ett apotek.
  • Använd hushållspapper för att torka ur fett i stekpanna. Olja och fett som släpps ut i avloppet kan bilda stora klumpar sätter igen våra vattenledningar.
  • Större mängd överbliven fett och olja kan hällas i en flaska, som sedan lämnas till brännbart avfall på återvinningen.

https://www.svensktvatten.se/fakta-om-vatten/vad-kan-du-gora/ finns flera tips på vad du kan göra för att ta hand om vårt vatten.

 

*https://www.wateraid.org/se/varldstoalettdagen-2020

**https://www.wateraid.org/se/statistik-och-fakta