Hoppa till huvudinnehåll

Problem med fulspolning

Nedspoling av våtservetter i avloppet har ökat markant det senaste halvåret, vilket bland annat medför att Skara Energi nu måste rensa silarna flera gånger i veckan istället för ett par gånger per år.

Skara Energi har den senaste tiden sett en ökande mängd av våtservetter i spill-/avloppsvattnet. Detta ställer till stora problem för pumpar och silar vilket leder till ökade kostnader och i värsta fall stopp, översvämningar och läckage av avloppsvatten. För att förhindra ännu större problem har extra silar satts in som töms flera gånger per vecka.
– Vi förstår inte varför detta händer nu, varför detta ökat så markant de senaste sex månaderna, säger Sven-Eric Stenermark, VA-chef

I toaletten får endast kiss, bajs och toalettpapper spolas ned. Allt annat avfall i ett badrum, exempelvis våtservetter, topsar och bindor, ska slängas i soporna.
– Vi försöker vara tydliga med vad som får spolas ned i avloppet, men ändå händer detta. Det är så onödigt, fortsätter Sven-Eric Stenermark, VA-chef

Det går att jobba med uppströmsarbete för att hitta källan till problemet, men det används idag främst för spåra förhöjda kemikalievärden i avloppen.

Utöver våtservetter som kommer till avloppet finns sedan tidigare också problem med att fett kommer ner i avloppet. När det svalnar kan det blida stora klumpar som i värsta fall sätter igen ledningarna. Tänk därför på att inte hälla ut fett och olja i avloppet. Häll det istället i en flaska som ni lämnar som brännbart avfall. Torka gärna ur stekpannan med hushållspapper innan disk och skrapa ur matrester till den bruna kompostpåsen innan disk.

Vi hoppas att alla hjälps åt med att komma tillrätta med problemet.
Om du har frågor eller funderingar är du alltid välkommen att kontakta vår kundservice