Hoppa till huvudinnehåll

Vi byter till smarta elmätare

Utrustningen hemma och på jobbet blir allt smartare. Men för att energiförbrukningen ska bli lika smart krävs nya mätare.
Nästa generations smarta elmätare införs nu i Sverige. Dessa mätare ska bidra till en säkrare drift av elnäten samtidigt som att de ger kunderna möjlighet att vara mer aktiva på el-marknaden och kunna energieffektivisera och styra sin egen elförbruk­ning på ett smartare sätt. De nya kra­ven på mätare innebär bland annat att mätarna ska klara timvis mätning och vara enkla att läsa av så att kunden själv uppmuntras att ta del av sina mätupp­gifter.

Hur intresserad är du av din elmätare idag?
Sättet att se på elförbrukning förändras och blir mer och mer intressant för kunderna. Konsumenter vill ha smart laddning av elbilar och smarta varm­vattenberedare och vitvaror. Man vill också kunna styra förbrukningen till de tider när elpriset är som lägst. Detta är saker som de nya elmätarna möjliggör. Om ett par år när denna teknik finns i alla hem använder kanske även du några av de kundstyrda funktioner och tjänster som kommer att finnas på marknaden.

Vi började byta elmätare redan för ett par år sedan men nu ökas takten. Det är ett lagkrav att mätarna byts, och det är därför viktigt att vi kan få tillträde till mätaren på angiven tid. Bytet har också betydelse för att ytterligare höja kvalitén på eltjänsterna.

Fakta om elmätare

  • Regeringen har beslutat om nya krav. År 2025 ska alla mätare mätas per timme och uppfylla en rad andra funktionskrav.
  • Vi kommer att ha bytt samtliga mätare de närmaste åren.
  • Inför de mätarbyten som kvarstår nu kommer ni bli uppringda för tidsbokning. De flesta lägenheter har mätaren i ett gemensamt mätarrum, dessa byter vi utan att informera om exakt tid.
  • Det är Skara Energi som äger din mätare, och har rätt till åt­komst vid begäran.