Hoppa till huvudinnehåll

Viktig info till våra kunder

Har du blivit kontaktad av försäljare som säger sig kunna nästintill halvera din elkostnad? Ofta lovar de guldkantade avtal utan att veta vilket bolag eller avtal du har idag.

Säljare som ringer från oseriösa elbolag har ringt och erbjudit nytt elavtal till både privat- och företagskunder som redan har pågående avtal. Kunderna har sedan tecknats för nytt elavtal hos det elbolag som ringt, trots att de inte lämnat sitt medgivande. Många kunder har sedan drabbats av oskäligt höga kostnader för avtalsbrott när de velat gå tillbaka till sitt tidigare elbolag. Det finns också privatkunder som blivit ombedda att signera fullmakter, men där det varit otydligt vad kunden gett sitt medgivande till.

Vi listar därför några tips som kan vara bra att känna till:

– Ingen annan än du själv och ditt nuvarande elbolag vet vilket sorts elavtal och pris du har. Telefonförsäljaren kan alltså inte veta om ditt elpris är högre eller lägre än det som säljaren erbjuder.

– Se upp när ni lämnar fullmakt via telefon, internet eller i butik så att inte fullmakten ger bolaget större befogenheter än vad som diskuterats. Att ge ett företag en fullmakt till byte av elbolag gör att du släpper kontrollen på vilket bolag och vilket sorts avtal din anläggning får.

– Det finns vissa förmedlingstjänster som gör upphandlingar och byten till ett annat elbolag åt dig. Detta låter bra men innebär tyvärr allt som oftast att de byter till det elbolag som erbjuder förmedlaren bäst ersättning.

– Riksdagen har beslutat om skriftlighetskrav när avtal tecknas genom telefonförsäljning. Kravet gäller från den 1 september 2018.

– Vid tecknande av elavtal via telefon gäller 14 dagars ångerrätt om säljaren ringt.

– Vissa elhandelsbolag hävdar att de samarbetar med oss, eller ringer på uppdrag av oss. Det stämmer inte. Skara Energi samarbetar med Billinge Energi som är anvisad elhandlare i vårt nät. Billinge Energi samarbetar även med Lidköpings elnät samt Skövde energi.

Du som kund kan själv, genom ett eller ett par enkla telefonsamtal, kontrollera vilken typ av avtal och elbolag du vill ha. Behåll kontrollen och är du osäker på något kring hanteringen av elavtal finns alltid ditt elnätsföretag för rådgivning. Hör av dig till oss!

Dessutom finns även opartiska Konsumenternas energimarknadsbyrå till hands. De har också en lista på elhandelsbolag som fått flest klagomål.