Hoppa till huvudinnehåll

Våtservetter i avloppen, vad har hänt under året?

Bättre men ännu inte bra

För ett år sedan var nyheten om våtservetter i våra avlopp stor och spred sig i både tidningar, radio och lokalnyheterna. Kanske gav uppmärksamheten effekt men tyvärr kan vi inte säga att problemet har försvunnit helt.

Situationen har absolut blivit bättre, detta märker vi genom att vi inte rensar gallren vid reningsverket lika ofta som vi gjorde för ett år sedan.

Andra jobb direkt relaterade till servetterna förekommer dock fortfarande. Senast för någon månad sedan uppstod ett större stopp i avloppen, vilket drabbade ett större område. Stoppet bestod främst av servetter och trasor och var inte helt lätt att åtgärda.

Att slänga fel saker i vårt avlopp drabbar alltså inte bara den enskilda fastigheten, utan hela avloppssystemet på längre sikt, och därmed hela VA-kollektivet. Servetterna samlas och ”propparna” flyttar sig runt i ledningarna vilket orsakar merkostnader.

Det vore tråkigt om merkostnaderna är här för att stanna, så hjälp oss att fortsätta arbetet med att hålla vårt avloppssystem i skick och fortsatt ha låga priser.

Som vanligt är det enbart kiss, bajs och toalettpapper som vårt system kan hantera. Övrigt kastas i papperskorgen.

Varför bara toalettpapper i toaletten? – Kort film